De Zuiderzeevloot van Steven & Jan Hopman
Sinds 2010 is Museum Spakenburg de thuishaven van een unieke vloot scheepsmodellen bestaande uit schepen die alle de Zuiderzee hebben getrotseerd. Vanaf nu zijn ze niet alleen in het museum te bezichtigen, maar ook online!
Net zoals veel andere musea is Museum Spakenburg bezig met het digitaliseren van de collectie. Digitalisering heeft veel voordelen. Zo maakt het onze collectie toegankelijker voor een breed publiek. Het plan is de komende jaren steeds meer objectcategorieën uit onze collectie online te zetten.
Als een eerste stap is besloten de scheepsmodellen te ontsluiten, waarbij de schepen gemaakt door Steven en Jan Hopman het gros vormen (22 van de 28 modellen). In deze blog willen we graag aandacht schenken beide Hopman en de geschiedenis die aan de door hun gecreëerde Zuiderzeevloot vooraf ging.
De visserszoon
Steven Hopman (1936-2015) wilde eigenlijk niets anders dan zijn vader Jan Hopman opvolgen die met de botter BU 87 de Zuiderzee en later het IJsselmeer afviste. Zijn vader zag echter geen toekomst meer voor zijn zoon op zee en wist, met wat moeite, hem te overtuigen om toch werk op wal te zoeken. Hij werd timmerman, maar de zee bleef trekken en regelmatig voer hij mee met z'n vader. Dit leidde er ook toe dat hij het hele schip in kaart bracht toen hij aanvoelde dat het schip verkocht zou worden met het idee om er nog eens een model van te maken.
Het eerste model
Met het bouwen van modellen begon hij in 1960, toen hij op schaal 1:20 de BU 87 van zijn vader namaakte.
Toen het idee in hem op kwam om een echte Zuiderzeevloot te maken ging hij echter snel over op 1:15, zo kon hij ook de kleinere schepen die op de Zuiderzee hebben gevaren beter namaken. In 1964 kreeg hij het verzoek van de gemeente Bunschoten om in opdracht een botter-model te bouwen. Na drie jaar hard werken was de BU 9 klaar, welke nog steeds te bezichtigen is op het gemeentehuis. Het modellen bouwen ging vanaf toen gestaag. Tot 1975 maakte hij zes modellen, tot 2000 34 en tot 2012 al 67 modellen. In het bouwen is hij sinds 2000 bijgestaan door zijn zoon, Jan Hopman (vernoemd naar zijn grootvader), die het maken van modellen bijna met de paplepel kreeg ingegoten. Vijf van de 22 modellen van Hopman's Zuiderzeevloot zijn door hem gemaakt, waaronder de paling aak, het grootste schip in de vloot.
De digitale vloot
Vanaf vandaag zijn de 22 modellen gemaakt door Steven en Jan Hopman (evenals zes andere scheepsmodellen uit onze collectie) online te bekijken, samen met informatie over het scheepsmodel en het precieze schip, indien dit beschikbaar was. Klik op de knop hieronder en laat je verrassen door de modellen:




