Zuiderzeegezichten van Anthonie Pieter Schotel

Adriaantje de Jong • jul. 08, 2022

Van 15 juli tot en met 17 september 2022 is in Museum Spakenburg de tentoonstelling 'Zuiderzeegezichten' van schilder Anthonie Pieter Schotel te zien. 
Schotel was een Nederlandse schilder, die vooral bekendstond om zijn haven- en (Zuider)zeegezichten. Zeven musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie werkten samen voor de organisatie van deze tentoonstelling. Iedere locatie toont op eigen wijze een deel van het leven van de kunstenaar.  Veel van de werken zijn zelden getoond en afkomstig uit rijks- en particulier bezit en uit de collecties van musea.

Zeven musea
De tentoonstelling is opgesplitst in twee delen. In de eerste fase waren werken van Schotel te bewonderen in Museum Schokland, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Oude Raadhuis in Urk. In het tweede cluster van 15 juli t/m 18 september heet Schotel je van harte welkom in Stadmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, Huizer Museum en het Volendams Museum.


Zuiderzeeliefde
Als in 1918 wordt besloten de Zuiderzee af te sluiten met de Afsluitdijk, is Schotel onophoudelijk te vinden aan de havens van de Zuiderzee, om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hij schilderde de Zuiderzee obsessief in al haar facetten: de dorpen, bewoners, de zee, havens en de wolkenluchten. Spakenburg bezocht hij vooral in de periode na 1929 toen hij in Laren woonde. Wat hem hier het meest fascineerde was de botter. Met grote precisie bestudeerde hij de schepen met als doel: ‘ze in zijn macht te krijgen’. Je zou hem ‘biograaf van de botter’ kunnen noemen.


Eerbetoon
Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingsgidsje dat voor iedere bezoeker gratis beschikbaar is.
De gezamenlijke tentoonstellingen zijn een eerbetoon aan een van de belangrijkste zeeschilders die ons land ooit heeft voortgebracht. 


Met dank aan
Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaanfonds, Elisabeth Goedvolk Stichting, Zabawas, PBCF, BNG Cultuurfonds, Gemeente Bunschoten, Gemeente Harderwijk, Gemeente Noard-East Fryslan, Gemeente Urk en Gemeente Zuidwest Friesland.


Meer informatie over de andere locaties waar deze tentoonstelling te zien is vindt u op 
Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel  Zuiderzeemuseum

Deel dit artikel

door Adriaantje de Jong 22 apr., 2024
In de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’ over de Hollandsche Knoopenfabriek (HKF) en knopen in de klederdracht wordt ook aandacht besteed aan de prachtige handgemaakte knoopjes die achterop het vrouwenjak worden toegepast. Ze zijn gemaakt in een wikkeltechniek, waarna er motiefjes op worden geborduurd. Lijkt het je leuk deze knoopjes zelf te leren maken? Wegens succes bieden we weer een workshop aan en wel op woensdag 15 mei.
door Michaël Koelewijn 17 apr., 2024
Achter ieder object in de collectie van Museum Spakenburg zit een verhaal. Dit kan een kort verhaal zijn, over wat het is en waarvoor het werd gebruikt, maar soms is het een langer verhaal, over niet alleen wat het is, maar ook waar het vandaan komt en hoe het in Spakenburg terecht is gekomen. Voor het object uitgelicht in dit blog is het zo'n lang verhaal, afkomstig uit de koker van Henk Koelewijn (1946), bekend van o.a. de 'De Bourgondische Lelie'.
door Adriaantje de Jong 29 feb., 2024
Bij de tentoonstelling ‘De eindjes aan elkaar knopen’, over de Hollandse Knopenfabriek en knopen in de klederdracht, organiseert Museum Spakenburg een workshop om zelf Spakenburgse knoopjes te leren maken. De workshop wordt gegeven op zaterdag 16 maart.
door Adriaantje de Jong 19 feb., 2024
Museum Spakenburg is een plek waar tradities worden gekoesterd en duizenden bezoekers genieten van het rijke boerenleven, de visserij, oude ambachten en een prachtige collectie klederdracht van Bunschoten-Spakenburg. Wegens vertrek van de huidige medewerker zijn wij op zoek naar een Coördinator vrijwilligers/medewerker secretariaat (m/v) 16 uur per week Heb jij een groot hart voor mensen, ben je administratief sterk en houd je van musea? Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken. Wat ga je doen? Vrijwilligers Je bent het aanspreekpunt voor meer dan zestig vrijwilligers Maakt roosters en regelt vervanging bij afwezigheid Voert kennismakingsgesprekken met nieuwe vrijwilligers Zorgt voor attenties/bezoekjes bij ziekte, jubilea of afscheid Organiseert (vrijwilligers)bijeenkomsten Secretariaat en overige werkzaamheden Je beantwoordt telefoon- en mail Opent en sluit het museum Je doet de inkoop voor museumcafé, -winkel en kantoor Notuleert werkoverleg Bent het aanspreekpunt voor facilitaire zaken Springt bij waar nodig Opleiding en ervaring Je hebt een opleiding op MBO-niveau Beschikt over administratieve vaardigheden (Word en Excel) Bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk Bent een verbindende en enthousiasmerende persoonlijkheid Bent secuur Wat mag je van ons verwachten? Je werkt op de mooiste plek van Spakenburg en krijgt van ons een salaris conform de Museum CAO. De functie is ingedeeld in schaal 7. Solliciteren Heb je zin om ons team te komen versterken? Stuur dan voor 9 maart een sollicitatie naar info@museumspakenburg.nl t.a.v. Adriaantje de Jong (directeur).
door Michaël Koelewijn 08 jan., 2024
De scheepswerf van Spakenburg kent een 400 jaar lange geschiedenis met vele werfbazen. In 1829 kwam de werf in handen van de familie Nieuwboer, waaraan het nog steeds zijn huidige naam ontleent. In 1857 nam Hendrik Willem Nieuwboer (1820-1908) de werf over. Naast zijn drukke werkzaamheden op de werf was hij ook een amateurschilder, waarvan gelukkig enkele werken in onze collectie zijn belandt.
door Adriaantje de Jong 13 okt., 2023
Woensdag 18 oktober staat weer in het teken van de kids bij Museum Spakenburg en De Bibliotheek Bunschoten - Eemland . Kom ook naar deze leuke activiteit in de herfstvakantie!
Meer berichten
Share by: